Gelezen Boek:

Sebastiaans neus, geschreven door Allard Schröder, werd deze zomer door de leesclub gelezen en besproken. Allard Schröder is een productieve schrijver. Van zijn hand verschenen meer dan tien romans, essaybundels en gedichten. Zijn eerste boek verscheen in 1989. Voor zijn roman De hydrograaf (2002) kreeg hij de AKO literatuurprijs. Ondanks dit grote aantal boeken is Schröder geen bekende schrijver. Ten onrechte vindt de leesclub. Schröder is een goede verteller, die een groter publiek verdient. De hoofdpersoon in Sebastiaans neus is Sebastiaan Welsend. Hij is een doorsnee bankmedewerker, die plotseling wordt ontslagen. Zijn saaie, kleurloze leven staat op de kop. Hij heeft geen idee hoe hij zijn lege dagen moet invullen. Zijn vrouw is jaren geleden bij hem weggegaan voor een opwindender leven met een aannemer.

Met zijn zoon heeft hij geen contact, maar dat lijkt hem niet erg te raken. Door het roken van een sigaret herinnert hij zich ineens Henriëtte Clinger, een vroegere schoolvriendin, die hij al meer dan veertig jaar niet gezien heeft. Hoe meer Sebastiaan rookt hoe meer hij zich herinnert van Henriëtte, die zichzelf later omdoopte in Henri. De zoektocht in zijn geheugen, en onder mensen die Henri gekend hebben, levert steeds meer informatie op. Na een onfortuinlijke hersenoperatie en daarmee samenhangende geheugenproblemen belandt Sebastiaan in Prosperity in de Verenigde Staten, de woonplaats van Henri. Helaas is zij net vertrokken naar Nederland.

Uiteindelijk:

Uiteindelijk ontmoeten zij elkaar. Sebastiaan Welsend is een passief mens. Om hem heen gebeurt van alles. Er zijn mensen actief, lopen zijn leven binnen, lopen zijn leven weer uit. Zelden speelt Sebastiaan hierin een actieve handelende rol. Het lijkt bijna of hij alles schouderophalend ondergaat:

  • de belangstelling van vrouwen voor hem ondanks zijn grote neus.
  • Zijn ontslag bij de bank
  • Het einde van zijn huwelijk
  • Het verdwijnen van zijn jeugdliefde Henri
  • De ontdekking van een hersentumor

De schrijver:

Schröder is een serieuze schrijver die soms veel woorden nodig heeft om zijn verhaal te vertellen. Maar steeds als dit dreigt te gaan vervelen geeft hij een humoristische draai aan het verhaal. Zijn beschrijvingen van mensen en situaties maken het boek tot een bijzondere leeservaring.

Het volgende boek:

In november lezen en bespreken wij: “Alsof het voorbij is” door Julian Barnes.
Informatie over de leesclub bij Jorine Steigenga: j.a.steigenga@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *